Ka’ab membunuh jin ifrit
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Imam Ghazali dalam kitabnya Khawasul Quran pernah terjadi suatu peristiwa ganjil di negeri Basrah pada seorang pedagang yang bernama Ka’ab. Setelah Ka;ab sampai di sana dia pun mencari tempat untuk bermalam. Oleh kerana Ka’ab adalah pedagang yang paling lewat maka semua tempat penginapan telah penuh kecuali satu rumah usang yang telah lama ditinggalkan. Ka’ab tiada pilihan lain lalu dia pun pergi bertemu dengan tuan rumah tersebut.
Kata tuan tuan rumah bahawa rumah ini aneh sikit selalu menjadi buah mulut orang kampong. Kata-kata mereka rumah ni berhantu kira ada Jin la dalam rumah tu. Sesiapa yang pernah tinggal di sini akan menjadi ketakutan. Kalau hang sanggup
tiggallah di sini selama mana hang suka saya tidak akan mengenakan apa2
bayaran kata tuan rumah tersebut. Walaubagaimanapun
Ka’ab tetap nak tinggal di rumah tersebut.
Pada 2/3 malam yang pertama itu juga Ka’ab telah Nampak satu baying-bayang hitam dengan dua biji mata yang merah menyala macam crita dalam TV tu datang mendekati Ka’ab. Lalu ka’ab bangun lantas membaca ayat Qursi dari awal hingga ke akhir. Yang peliknya bacaan Ka’ab itu diikut oleh Jin itu mungkin dia nak belajar ngaji kot. Tetapi yang peliknya pada ayat terakhir iaitu, “Walaa Ya uduhu Hifzuhuma Wa Huwal Aliyul azim” tidak kedengaran lagi suara Jin ifrit itu. Mungkin Jin itu sakit tekak kot.
Walaubagaimanapun Ka’ab berasa hairan lalu diulang-ulang ayat itu agar didengari Jin itu tetapi tiada respon lalu Ka’ab tercium sesuatu seperti benda terbakar. Keesokan harinya Ka’ab mendapati sesuatu abu pada sudut rumah itu. Di saat itu juga Ka’ab terdengar suara berkata “Wahai Ka’ab engkau telah membakar Jin Ifrit” Soal Ka’ab “dengan apa aku membakarnya??” Jawab suara itu “Dengan ayat Qursi pada ayat “Wala ya Uduhu Hifzuhuma Wa huwal Aliyul Azim”
Semoga apa yang diceritakan di sini dapat kita mengambil pengajaran bahawa Jin adalah hamba Allah yang lemah jadi janganlah kita takut dengan Jin walaupun kadang-kadang agak seram juga kalau tengok muka Jin-Jin ni. Apa-apa pun saranan Syekh ana Jika kita selalu di kacau Jin eloklah amal sebelum keluar rumah iaitu Tiga Qul dan Surah Wadhuha lepas tu baru keluar rumah langkah kaki kanan I.Allah ia pelindung bagi yang orang yang kena sihir. Dan masa dalam rumah plak amal ayat Qursi dan Amanarasul………….hatta akhir….. Selamat Beramal
Incoming search terms:
- cara membunuh jin
- rumah usang
- AYAT BUNUH JIN
- teknik bunuh jin
- membunuh jin
- surah wadhuha
- jin ifrit picture
- cara bunuh jin
- tempat tinggal jin
- ifrit
No related posts.












Em..bgs citer ni sal kekuatan ayat kursi dan fadhilatnya. Bagaimanapun mereka semua tu makhluk ciptaan Allah je (jin). Mmg kita rasa takut gak sebab x biasa tgk kan.he3, apa2 pun ketakutan tu jgn melampaui ketakutan kita pada Allah. Jadi kepada Allah juga kita patut berserah. Itu cara yang paling bijak!
[Reply]
Betul tu,
sebenarnya sesiapa saja boleh mengunakan ayat ni untuk hindari diri dari ganguan makhluk halus, tapi yang penting nya bacaan tu kena betul dan lagi bagus kalu tahu makna dan menghayatinya,
[Reply]
suri Reply:
Oktober 8th, 2010 at 1:58 pm
dalam solat jangan ter miss pula heee
[Reply]
Assalamualaikum kawan..
mesti amalkan smlum mata terlelap..
masa nk klr umah gate jejak kaki kana bacalah ayat ni agar rumh kita di pagar olh syitan. tdk msul puncuri..mohon perlindungan dariNYA..
“SEMOGA PERJALANAN KITA PERGI DAN BALIK DLM KEADAAN YANG SELAMAT”
[Reply]
wah bagus2x bro bagi lmu kepada kami semua…. insyallah beroleh keberkatannya
[Reply]
ali al-ridha Reply:
Oktober 9th, 2010 at 11:51 am
@zik: ilmukan utk dikongsi bersama.
[Reply]
perkongsian yang sangat mendatangkan faedah ni, elok untuk diamalkan
[Reply]
ali al-ridha Reply:
Oktober 9th, 2010 at 11:52 am
@etomyam: lebih elok diamalkan selalu.
[Reply]
Ye ke?
Setau aku lah, gambar ni dekat kononnya dekat gua tempat Nabi Muhammad SAW pertama kali terima wahyu. Lepas tu, org ni buat fitnah cakap ada jin, maknanya nak perdaya org ramai bahawa Nabi belajar daripada jin bukan malaikat. maknanya nak cakap nabi yang reka agama ni. Nau’zubillah
[Reply]
ali al-ridha Reply:
Oktober 8th, 2010 at 11:19 pm
@Affan: gambar tu cuma hiasan je.
[Reply]
terima kasih bro di atas perkongsian yang berguna ni
[Reply]
ali al-ridha Reply:
Oktober 9th, 2010 at 11:52 am
@wazy: sama-sama.
[Reply]
bagus kisah ni.
ayat Qursi ni byk khasiatnya.
syukran atas perkongsian ni
[Reply]